Kontynuuj bez akceptacji
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Platan Hotels & Management Bukowina Sp. z o.o. Poleczki 23, 02-822 Warszawa Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). Zmiany ustawień plików cookies możesz dokonać w ustawieniach.
Polityki prywatności i stosowania plików Cookies

Polityki prywatności i stosowania plików Cookies

Polityki prywatności i stosowania plików Cookies Aries Residence Bukowina

  1. Niniejsza Polityka Prywatności określa zasady przetwarzania i ochrony danych osobowych przekazanych przez użytkowników w związku z korzystaniem przez nich z usług oferowanych przez serwis internetowy Aries Residence Bukowina Tatrzańska (dalej: Serwis)
  2. Administratorem danych osobowych zawartych w Serwisie jest Platan Hotels & Management Bukowina Sp. z o.o., Warszawa 02-822, Poleczki 23 wpisaną do rejestru przedsiębiorców pod numerem NIP: 9512559347 (dalej: Administrator).
  3. Administrator powołał Inspektora Ochrony Danych, z którym można skontaktować się drogą elektroniczną: iod@platanhotels.pl.
  4. W trosce o bezpieczeństwo powierzonych danych osobowych Administrator działa w oparciu o wewnętrzne procedury i zalecenia, zgodne z odpowiednimi aktami prawnymi w zakresie ochrony danych osobowych, a w szczególności z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46 WE.
  5. Administrator dokłada szczególnej staranności w celu ochrony interesów osób, których dane dotyczą, a w szczególności zapewnia, iż dane osobowe są:
  6. ~przetwarzane zgodnie z prawem;
  7. ~zbierane dla oznaczonych, zgodnych z prawem celów i niepoddawane dalszemu przetwarzaniu niezgodnemu z tymi celami;
  8. ~merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane;
  9. ~przechowywane w postaci umożliwiającej identyfikację osób, których dotyczą, nie dłużej niż jest to niezbędne do osiągnięcia celu przetwarzania;
  10. Administrator przetwarza dobrowolnie podane przez użytkowników Serwisu dane osobowe, jedynie w celu:
  11. ~udzielania odpowiedzi na zapytania użytkowników kierowane przy użyciu formularza kontaktowego, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO
  12. ~przyjęcia rezerwacji przy użyciu systemu rezerwacji online, na podstawie art. A lit. b RODO
  13. ~realizacji obowiązku prawnego ciążącym na Administratorze w związku z prowadzoną działalnością, na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. c RODO,
  14. ~marketingu, w tym przesyłania informacji handlowych na adres poczty elektronicznej, jeżeli Klient wyraził na to zgodę, poprzez zaznaczenie odpowiedniego pola w procesie rezerwacji lub składania zapytania przez formularz kontaktowy, na podstawie art. 6 ust.1 lit. a RODO. Zgoda na przetwarzanie danych w celach marketingowych oraz przesyłanie informacji handlowej może być cofnięta poprzez kliknięcie odpowiedniego linku w otrzymanej wiadomości lub wysłane takiego zgłoszenia na adres e-mail Administratora,
  15. ~realizacji uzasadnionego interesu Administratora danych osobowych w szczególnych przypadkach na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. f) RODO np. windykacji, czy monitorowania wizyjnego ruchu na terenie Obiektu,
  16. ~przeprowadzenia procesu rekrutacji, na podstaw art. 6 ust. 1 lit. a RODO.
  17. Profilowania Twoich preferencji i zainteresowań w celu najlepszego dopasowania naszej komunikacji marketingowej oraz oferty produktów i usług do Twoich potrzeb. Podstawą profilowania Twoich preferencji i zainteresowań są m.in.:
  18. ~podane przez Ciebie i zgromadzone z publicznie dostępnie dostępnych źródeł dane, które gromadzimy w systemach wspierających prawidłową realizację świadczonych przez nas usług (np. w systemie typu CRM),
  19. ~automatycznie rejestrowane i przechowywane (m.in. w plikach cookies) dane dotyczące Twojej aktywności na naszych stronach internetowych.

    Skutkiem profilowania jest udostępnienie Ci dopasowanych do Twoich indywidualnych zainteresowań treści za pośrednictwem naszych stron internetowych, mailowo, telefonicznie lub na stronach internetowych nie związanych znami podmiotów, które świadczą nam usługi reklamowe (m.in. strony należące do sieci reklamowych Google czy Facebook).
  20. Administrator zbiera następujące dane osobowe:
  21. ~Informacje kontaktowe, takie jak pełne imię i nazwisko, adres, numer telefonu, numer telefonu komórkowego, adres zamieszkania oraz adres email;
  22. ~Informacje związane z miejscem zatrudnienia, takie jak Twoje stanowisko, nazwa pracodawcy, wielkość firmy itp., jeżeli dane są potrzebne do procesu rekrutacji;
  23. Odbiorcami danych osobowych mogą być organy, instytucje oraz podmioty uprawnione na mocy przepisów prawa, a także podmioty świadczące usługi na rzecz Administratora danych (np. obsługa prawna, IT, marketingowa, księgowa oraz inne podmioty uczestniczące w realizacji zamówionej usługi.
  24. Administrator może korzystać ze zautomatyzowanego podejmowania decyzji, w tym profilowania, do celów marketingowych oraz dostosowania oferty.
  25. Do przetwarzanych przez Administratora danych przysługuje wgląd użytkownikowi Serwisu, który je przekazał. Użytkownik ma również prawo do modyfikacji tych danych, żądania ich usunięcia oraz ograniczenia lub zaprzestania przetwarzania swoich danych osobowych w dowolnym momencie. W dowolnym momencie użytkownik może również żądać usunięcia swoich danych osobowych z serwisu. Prawo do przeniesienia danych nie ma zastosowania, ponieważ nie został ustalony standard wymiany takich danych pomiędzy obiektami hotelowymi.
  26. Użytkownik Serwisu ma prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  27. W celu wykonania swoich praw wskazanych w pkt. 8 powyżej użytkownik Serwisu powinien skontaktować się z Administratorem korzystając z tego samego adresu email lub numeru telefonu przekazanego do Serwisu, kontaktując się na adres iod@platanhotels.pl.
  28. Każdy użytkownik serwisu może wnieść skargę do Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  29. Administrator realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniach w następujący sposób:
  30. ~poprzez dobrowolnie wprowadzenie informacji w formularzach,
  31. ~poprzez gromadzenie plików “cookies”.
  32. Przy pierwszej wizycie na stronie Aries Residence Bukowina użytkownik jest informowany o używaniu plików cookies. Pozostając na stronie użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies na stronie internetowej. Brak zmiany, po stronie użytkownika, ustawień przeglądarki, jest równoznaczny z wyrażeniem zgody na użycie plików „cookies”.
  33. „Cookies”, czyli tzw. ciasteczka, są małymi plikami danych, zapisywanymi na Twoim urządzeniu przez strony internetowe, z których korzystasz. Odniesienia do „cookies” zawarte w niniejszym regulaminie obejmują też inne technologie i sposoby przechowywania danych lub automatycznego dostępu do danych na Twoim urządzeniu. Możemy także korzystać ze znaczników "web beacon", czyli plików przezroczystych obrazów umieszczanych na stronach internetowych w celu monitorowania Państwa aktywności na stronach Platan Hotels & Management Bukowina Sp. z o.o.
  34. W chwili, gdy wszedłeś na naszą stronę, wyświetlono komunikat informujący o korzystaniu przez tę stronę z plików cookies oraz oferujący możliwość wyrażenia zgody na wykorzystywanie pewnych rodzajów takich plików. Plik cookie zazwyczaj zawiera nazwę strony internetowej, z której pochodzi, „czas życia” ciasteczka(to znaczy czas jego przechowywania) oraz przypisaną wartość, którą jest przeważnie przypadkowowy generowany unikalny numer.
  35. Aby wyświetlić ten komunikat, musieliśmy użyć pliku cookie. Dalsze korzystanie z niniejszej strony spowoduje umieszczenie na Państwa urządzeniu kolejnych plików cookies, które są niezbędne dla jej prawidłowego funkcjonowania. Inne pliki cookies zostaną umieszczone w Twoim urządzeniu tylko pod warunkiem wyrażenia na to przez Ciebie zgody. Szczegółowe opisy poszczególnych rodzajów plików cookies wykorzystywanych przez tę stronę zostały zamieszczone poniżej:
  36. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików „cookies”
  37. ~sesyjne - pozostają w przeglądarce do momentu jej wyłączenia lub wylogowania się ze strony internetowej na której zostały zamieszczone,
  38. ~stałe - pozostają w przeglądarce internetowej urządzenia do czasu ich usunięcia przez użytkownika bądź do z góry ustalonego czasu określonego w parametrach pliku cookies.
  39. Pod względem funkcjonalności każdego pliku cookie można je podzielić na:
  40. ~pliki konwersji, która pozwalają analizować wydajność różnych kanałów sprzedaży
  41. ~pliki trackowania (śledzenia), które w połączeniu z konwersjami pomagają analizować wydajność różnych kanałów sprzedaży
  42. ~pliki marketingowe, używane do personalizowania treści reklam i ich właściwego kierowania
  43. ~pliki marketingowe, używane do personalizowania treści reklam i ich właściwego kierowania
  44. ~narzędzia analityczne, które pomagają poprawić komfort korzystania z witryny dzięki zrozumieniu, jak korzystają z niej użytkownicy
  45. ~pliki niezbędne, czyli fundamentalne dla podstawowej funkcjonalności strony Pliki cookie, które stosujemy, pozwalają nam rozwijać naszą stronę.
  46. Niektóre pliki “cookies” mogą być umieszczane przez dostawcę witryny internetowej i systemu rezerwacji online jedynie w celu:
  47. ~doskonalenia i wspierania procesu rezerwacji
  48. ~analizy i zbierania danych statystycznych, dotyczących wykorzystania strony internetowej i systemu rezerwacji online, w celu ich poprawy
  49. Poza powyższym nie korzystamy z innych plików cookie w tym serwisie. Niektóre z narzędzi i treści są jednak dostarczane (a w niektórych przypadkach także podlegają hostingowi) przez zewnętrznych dostawców treści. Gdy przeglądasz te treści, tacy zewnętrzni dostawcy mogą zapisywać pliki cookie na Twoim komputerze lub urządzeniu przenośnym. Używamy plików cookies w celu:

    - poprawienia funkcjonalności strony www.ariesbukowina.pl, jej struktury lub poprawy szybkości jej działania;
    - pomiaru ruchu w Internecie;
    - analizowaniu działań reklamowych;
    - dopasowania treści oferty do twoich oczekiwań.
  50. Korzystając z www.ariesbukowina.pl przeglądarka użytkownika może zapisywać pliki cookies pochodzące odpodmiotów trzecich. Użytkownik ma możliwość wyłączyć zapisywanie oraz przechowywanie tego rodzaju pliki cookies na urządzeniu.

    Aktualna lista cookies podmiotów trzecich wykorzystywanych na stronie www.ariesbukowina.pl jest dostępna poniżej:
KategoriaOkres przechowywaniaCel przechowywania
Google Analytics2 lata
Wymagany do działania Google Analytics wykorzystywanego do generowania danych statystycznych o tym jak użytkownik korzysta z witryny. Więcej informacji na:
https://policies.google.com/privacy?hl=pl
FacebookDo 2 lat
Dane z serwisu Facebook są używane do mierzenia skuteczności reklam za pośrednictwem narzędzi reklamowych Facebook, oraz optymalizacji pojawiających się reklam poprzez implementację piksela Facebook. Więcej informacji znajdziesz na:
https://www.facebook.com/business/gdpr#faqs
https://pl-pl.facebook.com/privacy/explanation
https://www.facebook.com/policy/cookies/printable
InneND
Współpracujemy także z innymi partnerami, jak np. BETASI i odwołujemy się do ich serwerów poprzez skrypty/pixele w celach opisanych powyżej.
  1. Aby uzyskać więcej informacji na temat plików cookies, w tym informacji o tym, jakie ustawienia przeglądarki spowodują odrzucanie plików cookies, należy udać się na stronę www.allaboutcookies.org.

    Sprawdź jak zarządzać ustawieniami plików cookies w popularnych przeglądarkach:

    - Google Chrome
    - Microsoft Edge
    - Mozilla Firefox
    - Microsoft Internet Explorer
    - Opera
    - Apple Safari

    Aby wyłączyć śledzenie przez Google Analytics odnośnie do wszystkich witryn, należy wejść na poniższą stronę i pobrać dodatek do przeglądarki blokujący działanie Google Analytics:

    http://tools.google.com/dlpage/gaoptout
  2. Dodatkowe informacje na temat plików cookies podmiotów zewnętrznych:

    Google Analytics
    Niniejsza strona internetowa wykorzystuje Google Analytics, usługi analizowania stron internetowych firmy Google Inc. („Google”). Google Analytics wykorzystuje tzw. pliki cookie, czyli pliki tekstowe, które są przechowywane na komputerach użytkowników i które umożliwiają analizę korzystania przez użytkowników z danej strony internetowej. Informacje wygenerowane przez pliki cookie na temat korzystania ze strony internetowej przez użytkowników są zazwyczaj przesyłane na serwer Google w Stanach Zjednoczonych, gdzie są one przechowywane. Na tej stronie internetowej została aktywowana anonimizacja adresu IP, tak by adresy IP użytkowników Google były skracane z wyprzedzeniem w odniesieniu do Państw Członkowskich Unii Europejskiej lub Europejskiego Obszaru Gospodarczego. Pełny adres IP będzie przesyłany na serwer Google w Stanach Zjednoczonych i tam skracany tylko w wyjątkowych przypadkach. Google będzie wykorzystywać te informacje w imieniu operatora niniejszej strony internetowej na potrzeby sporządzania szacunków dotyczących korzystania ze strony przez użytkowników, przygotowywania sprawozdań w zakresie aktywności na stronie i w innych celach związanych z korzystaniem ze strony i korzystaniem z Internetu, by świadczyć usługi na rzecz operatora strony.

    Adres IP przekazany przez przeglądarkę w ramach Google Analytics nie będzie łączony z innymi danymi Google. BAT gromadzi następujące informacje za pośrednictwem Google Analytics: liczba odwiedzających, adresy URL, z których odwiedzający przechodzą na tę stronę oraz adresy wiarygodnych stron internetowych.

    Możesz uniemożliwić Google gromadzenie danych zbieranych przez pliki cookie poprzez uruchomienie tzw. blokującego pliku cookie na swoim komputerze – tutaj  możesz sprawdzić, jak to zrobić. Więcej informacji na temat polityki prywatności Google Analytics znajdziesz tutaj .

    Facebook 
    Nasza strona internetowa wykorzystuje pluginy sieci społecznościowej Facebook, Facebook Inc., 1 Hacker Way, Menlo Park, California 94025, USA. Pluginy te mogą być zidentyfikowane na podstawie zamieszczonego logo Facebook lub przycisku "Lubię to". Aby uzyskać więcej szczegółów, skieruj się na stronę https://developers.facebook.com/docs/plugins/.

    W chwili odwiedzania przez Ciebie naszej strony internetowej zostanie nawiązane bezpośrednie połączenie po między Twoją przeglądarką internetową a serwerami Facebook. Umożliwia ono otrzymanie przez Facebook informacji o Twojej wizycie na naszej stronie internetowej (włączając Twój adres IP). W przypadku wciśnięcia przycisku "Lubię to" w trakcie zalogowania na stronie Facebook, dostawca usług umożliwia utworzenie linku do treści zawartej na naszej stronie internetowej. Pozwala to na powiązanie wizyty na naszej stronie z Twoim kontem w portalu Facebook. Zwracamy Twoją uwagę, iż jako operator tej strony internetowej, nie mamy wiedzy o zakresie danych transmitowanych do Facebook jak również o sposobie wykorzystania tych danych. Aby uzyskać więcej informacji, prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności Facebook na stronie https://www.facebook.com/privacy/explanation.

    Jeżeli nie chcesz, aby wizyta na naszej stronie internetowej została zarejestrowana przez Facebook, prosimy o wylogowanie się z konta Facebook przed odwiedzeniem strony.
  3. W Serwisie mogą pojawiać się linki do innych stron internetowych, które działają niezależnie od Serwisu i nie są w żaden sposób nadzorowane przez Serwis. Strony te mogą posiadać własne polityki dotyczące prywatności oraz regulaminy, z którymi zalecamy się uważnie zapoznać.
  4. Administrator zastrzega sobie prawo do zmiany w polityce prywatności serwisu, co może zostać spowodowane przez rozwój technologii internetowej, ewentualne zmiany prawa w zakresie ochrony danych osobowych oraz rozwój Serwisu. O wszelkich zmianach będziemy informować użytkowników w sposób widoczny i zrozumiały.

Lista podmiotów przetwarzających dane

  • Korzystamy z następujących narzędzi analitycznych
    Google
  • Korzystamy z następujących narzędzi marketingowych
    Facebook
    Google

Prawdziwy oscypek z certyfikatem, czyli jaki? Przewodnik po smaku i tradycji

Podhalański
24
July
2025
Ciekawostki
Spis treści

Zanim sięgniesz po kolejny ser z górskiego straganu, warto zastanowić się, czy na pewno masz do czynienia z autentycznym oscypkiem. W tym artykule zabierzemy Cię w podróż od hali pasterskiej po certyfikat jakości, odsłaniając tajemnice najcenniejszego sera Podhala.

Oscypek – duma Podhala z chronioną nazwą pochodzenia

Gdy myślimy o góralskiej tradycji kulinarnej, pierwszym skojarzeniem jest zazwyczaj oscypek. Ten charakterystyczny ser nie tylko symbolizuje kuchnię Podhala, lecz także reprezentuje wieki pasterskiej historii zaklętej w unikatowym smaku i aromacie. Oscypek to coś więcej niż serek sprzedawany na turystycznych straganach – to produkt regionalny o ściśle określonej recepturze, który zdobył unijne oznaczenie Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP).

To właśnie dzięki ChNP oryginalny oscypek jest dziś tak uważnie strzeżony – jego produkcja jest ściśle związana z konkretnym miejscem i sposobem wytwarzania. Tylko ser wytwarzany w wybranych górskich rejonach, zgodnie z tradycyjnymi zasadami, może nosić tę nazwę. Jest to nie tylko kwestia ochrony dziedzictwa, ale też gwarancja jakości dla konsumenta.

Produkcja oscypka. Z czego powstaje prawdziwy oscypek?

Prawdziwy oscypek nie powstaje przypadkiem. Jego podstawą jest mleko owiec – tłuste, aromatyczne, pozyskiwane wyłącznie w sezonie letnim, w okresie od maja do września, kiedy owce pasą się na tzw. wypasach kulturowych. Jedną z najbardziej znanych hal, gdzie odbywa się wypas, jest Hala Gąsienicowa, słynąca z bogatej roślinności wpływającej na aromat mleka. Dzięki tej diecie mleko zyskuje wyjątkowe walory smakowe, trudne do podrobienia. Co istotne, zgodnie z regulacjami UE, do produkcji oryginalnego oscypka można używać także mleka krowiego, jednak jego udział nie może przekroczyć 40%.

Ważnym składnikiem oscypka jest również podpuszczka – naturalny enzym służący do ścinania mleka, używany w tradycyjny sposób przez baców. Dzięki niej ser nabiera odpowiedniej konsystencji, co pozwala na późniejsze formowanie charakterystycznego kształtu.

Proces rozpoczyna się na hali pasterskiej, gdzie baca nadzoruje codzienne dojenie owiec i przygotowanie masy serowej. Choć wiele elementów produkcji da się dziś zmechanizować, w przypadku oscypka wciąż dominuje ręczne podejście i głęboka wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Jak wygląda i smakuje oryginalny oscypek?

Nie trzeba być smakoszem, by odróżnić prawdziwy oscypek od imitacji – wystarczy uważnie przyjrzeć się jego cechom. Oryginał ma wydłużony charakterystyczny wrzecionowaty kształt, delikatnie zdobiony wzorem od formy, w której jest prasowany. Skórka powinna mieć słomkowy odcień, wynikający z wędzenia w dymie z drzewa olchowego lub świerkowego.

Smak oscypka jest intensywny, słonawy, czasem lekko pikantny – w dużej mierze zależny od diety owiec i długości dojrzewania sera. Nie jest to produkt jednolity, a każda partia różni się subtelnie, w zależności od warunków i ręki bacy. To właśnie nieprzewidywalność i głębia smaku wyróżnia prawdziwy oscypek spośród przemysłowych odpowiedników.

Często mylony z oscypkiem bywa ser o nazwie gołka – choć wizualnie podobny, różni się zarówno składem, jak i metodą przygotowania. Gołka produkowana jest wyłącznie z mleka krowiego i zwykle nie posiada certyfikatu pochodzenia. Jej smak jest zdecydowanie łagodniejszy i mniej wyrazisty niż w przypadku oscypka.

Ręczne formowanie i wędzenie – tradycyjny proces produkcji

Cały rytuał powstawania oscypka rozgrywa się najczęściej w bacówkach – drewnianych szałasach rozsianych po górskich halach. Tam, przy ognisku, baca i juhasi codziennie wykonują te same gesty: przecedzają mleko, podgrzewają je w kotłach, dodają podpuszczkę i formują ser.

Po odciśnięciu i nadaniu kształtu, sery trafiają do solanki, a następnie do wędzarni. Wędzenie trwa kilka dni i odbywa się w specyficznych warunkach – dym musi być chłodny, równomierny i suchy. To właśnie ten etap nadaje serowi nie tylko kolor i aromat, ale też przedłuża jego trwałość.

Każdy baca ma swój własny rytm pracy i sekrety rzemiosła. Czasem to rodzaj drewna, czasem długość wędzenia, a czasem proporcje mleka – właśnie dzięki temu każdy oscypek ma swój unikalny charakter, będący świadectwem konkretnego miejsca i rąk, które go stworzyły. Ser powinien ważyć od 60 do 80 dag i mierzyć od 17 do 23 cm.

Jak rozpoznać certyfikowany oscypek?

Kupując ser na bazarze czy w sklepie, łatwo się pomylić – nie każdy wrzecionowaty serek jest prawdziwym oscypkiem. Certyfikowany produkt powinien mieć oznaczenie ChNP, które jest gwarancją zgodności z unijnymi standardami jakości. To znak, że ser został wyprodukowany zgodnie z chronioną recepturą i tylko w określonym rejonie.

Oprócz samego oznaczenia warto zwrócić uwagę na miejsce zakupu – najlepiej wybierać stoiska baców, którzy posiadają stosowne uprawnienia. W przypadku wątpliwości, sprzedawca powinien być w stanie okazać dokument potwierdzający certyfikację.

Dlaczego oscypek jest sezonowy?

Oryginalny oscypek produkowany jest tylko między majem a wrześniem – w czasie, gdy owce dają mleko w wyniku naturalnego cyklu laktacyjnego. To okres wypasu kulturowego, gdy stada wędrują na hale i żywią się ziołami oraz trawami górskimi, co wpływa na jakość mleka.

Zimą większość dostępnych w sprzedaży serów to oscypki podrabiane – często produkowane przemysłowo, bez poszanowania tradycyjnej metody i bez certyfikatu. Choć bywają smaczne, nie są oscypkami w ścisłym sensie definicji prawnej i kulinarnej.

Oscypek a gołka – najczęstsze pomyłki

Najbardziej rozpowszechniona pomyłka to utożsamianie oscypka z gołką. Oba sery mają zbliżony kształt i powierzchowne podobieństwa, ale różnią się w istotnych detalach. Gołka, w odróżnieniu od oscypka, wytwarzana jest wyłącznie z mleka krowiego i nie podlega wędzeniu w taki sam sposób.

Nie posiada również chronionej nazwy ani certyfikatu, co oznacza, że jej produkcja nie musi spełniać restrykcyjnych norm. Dla konsumenta to istotna różnica – zarówno w kwestii smaku, jak i jakości surowca. W smaku gołka jest zwykle łagodniejsza, pozbawiona charakterystycznej nuty dymu, z wyczuwalną mleczną słodyczą.

Gdzie kupić prawdziwego oscypka?

Najpewniejszym miejscem zakupu oryginalnego oscypka są bacówki w rejonie Podhala. Tam można nie tylko kupić ser, ale też zobaczyć na własne oczy proces jego powstawania. Alternatywnie, w niektórych miastach organizowane są certyfikowane jarmarki, gdzie sprzedają tylko licencjonowani producenci.

Coraz częściej oscypki z certyfikatem dostępne są również online – warto jednak upewnić się, że sklep współpracuje z bacami mającymi legalne pozwolenia na wyrób sera. Brak takiej gwarancji może oznaczać, że produkt nie spełnia wymogów unijnych.

Co grozi za sprzedaż fałszywego oscypka?

Sprzedaż produktu oznaczonego jako oscypek bez posiadania odpowiedniego certyfikatu jest naruszeniem prawa. Oznacza to nie tylko wprowadzenie konsumenta w błąd, ale też podważenie renomy chronionego wyrobu regionalnego. Przykładem może być głośna interwencja Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podczas festynu regionalnego w 2022 roku, gdzie skonfiskowano ponad 80 sztuk niecertyfikowanych serów.

Organy kontrolne mają prawo do nakładania kar finansowych oraz konfiskaty towaru. Choć przypadki takie zdarzają się coraz rzadziej, nadal warto być czujnym i nie ufać każdemu sprzedawcy.

Czym właściwie jest oscypek? Podsumowanie i odpowiedzi na pytania

Oscypek, choć prosty z pozoru, kryje w sobie bogatą historię i precyzyjne zasady wytwarzania. W tej sekcji odpowiadamy na pytania, które najczęściej pojawiają się u konsumentów.

Jak rozpoznać prawdziwego oscypka?

Oryginalny oscypek ma wydłużony, wrzecionowaty kształt i złocistobrązową skórkę. Wyróżnia go intensywny, słonawy smak oraz oznaczenie ChNP. Najlepiej kupować go bezpośrednio od baców lub certyfikowanych sprzedawców., który produkują sery wg. tradycyjnych receptur. 

Dlaczego oscypek jest dostępny tylko sezonowo?

Oscypek powstaje wyłącznie z mleka owczego pozyskiwanego latem. Zimą owce nie dają mleka, a jego przemysłowe zamienniki nie spełniają standardów tradycyjnej produkcji.

Czym się różni gołka od oscypka?

Gołka to ser wytwarzany z mleka krowiego, zazwyczaj bez certyfikatu i o łagodniejszym smaku. 

Czy wszystkie oscypki są wędzone?

Tak, wędzenie jest nieodłączną częścią tradycyjnej produkcji oscypka. To ono nadaje mu charakterystyczny kolor, aromat i trwałość.

Czy można produkować oscypki poza Podhalem?

Nie. Oryginalny oscypek musi być wytwarzany na terenie Podhala i okolic, zgodnie z warunkami określonymi w Chronionej Nazwie Pochodzenia.

Obseruj Nas

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby być na bieżąco z ekscytującymi wydarzeniami i ekskluzywnymi ofertami dopasowanymi do Ciebie.

Dziękujemy! Twoja wiadomość została wysłana.
Coś poszło nie tak, spróbuj ponownie.

Najnowsze artykuły

Szczyty i trasy górskie – Rusinowa Polana i Gęsia Szyja. Naturalne widoki, które zapierają dech

W polskich Tatrach są miejsca, które mimo swojej dostępności, potrafią zachwycić jak alpejskie szczyty. Rusinowa Polana i Gęsia Szyja to połączenie lekkiej wędrówki z widokiem, który wygląda jak kadr z filmu przyrodniczego.

TPN bez tajemnic – co wolno, a czego nie w Tatrzańskim Parku Narodowym?

Tatrzański Park Narodowy przyjmuje w sezonie wakacyjnym nawet 3 miliony turystów, a to stawia go wśród najczęściej odwiedzanych parków narodowych w Europie.

Potok

Dolina Pięciu Stawów Polskich – wszystko, co musisz wiedzieć o jednym z najpiękniejszych miejsc w Tatrach

W sercu polskich Tatr, otoczona surowym pięknem skalnych szczytów i krystalicznych jezior, leży Dolina Pięciu Stawów Polskich – miejsce, które od lat przyciąga zarówno doświadczonych turystów, jak i tych, którzy po raz pierwszy zanurzają się w magii wysokogórskiego krajobrazu.