Kontynuuj bez akceptacji
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Platan Hotels & Management Bukowina Sp. z o.o. Poleczki 23, 02-822 Warszawa Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). Zmiany ustawień plików cookies możesz dokonać w ustawieniach.
Polityki prywatności i stosowania plików Cookies

Polityki prywatności i stosowania plików Cookies

Polityki prywatności i stosowania plików Cookies Aries Residence Bukowina

  1. Niniejsza Polityka Prywatności określa zasady przetwarzania i ochrony danych osobowych przekazanych przez użytkowników w związku z korzystaniem przez nich z usług oferowanych przez serwis internetowy Aries Residence Bukowina Tatrzańska (dalej: Serwis)
  2. Administratorem danych osobowych zawartych w Serwisie jest Platan Hotels & Management Bukowina Sp. z o.o., Warszawa 02-822, Poleczki 23 wpisaną do rejestru przedsiębiorców pod numerem NIP: 9512559347 (dalej: Administrator).
  3. Administrator powołał Inspektora Ochrony Danych, z którym można skontaktować się drogą elektroniczną: iod@platanhotels.pl.
  4. W trosce o bezpieczeństwo powierzonych danych osobowych Administrator działa w oparciu o wewnętrzne procedury i zalecenia, zgodne z odpowiednimi aktami prawnymi w zakresie ochrony danych osobowych, a w szczególności z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46 WE.
  5. Administrator dokłada szczególnej staranności w celu ochrony interesów osób, których dane dotyczą, a w szczególności zapewnia, iż dane osobowe są:
  6. ~przetwarzane zgodnie z prawem;
  7. ~zbierane dla oznaczonych, zgodnych z prawem celów i niepoddawane dalszemu przetwarzaniu niezgodnemu z tymi celami;
  8. ~merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane;
  9. ~przechowywane w postaci umożliwiającej identyfikację osób, których dotyczą, nie dłużej niż jest to niezbędne do osiągnięcia celu przetwarzania;
  10. Administrator przetwarza dobrowolnie podane przez użytkowników Serwisu dane osobowe, jedynie w celu:
  11. ~udzielania odpowiedzi na zapytania użytkowników kierowane przy użyciu formularza kontaktowego, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO
  12. ~przyjęcia rezerwacji przy użyciu systemu rezerwacji online, na podstawie art. A lit. b RODO
  13. ~realizacji obowiązku prawnego ciążącym na Administratorze w związku z prowadzoną działalnością, na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. c RODO,
  14. ~marketingu, w tym przesyłania informacji handlowych na adres poczty elektronicznej, jeżeli Klient wyraził na to zgodę, poprzez zaznaczenie odpowiedniego pola w procesie rezerwacji lub składania zapytania przez formularz kontaktowy, na podstawie art. 6 ust.1 lit. a RODO. Zgoda na przetwarzanie danych w celach marketingowych oraz przesyłanie informacji handlowej może być cofnięta poprzez kliknięcie odpowiedniego linku w otrzymanej wiadomości lub wysłane takiego zgłoszenia na adres e-mail Administratora,
  15. ~realizacji uzasadnionego interesu Administratora danych osobowych w szczególnych przypadkach na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. f) RODO np. windykacji, czy monitorowania wizyjnego ruchu na terenie Obiektu,
  16. ~przeprowadzenia procesu rekrutacji, na podstaw art. 6 ust. 1 lit. a RODO.
  17. Profilowania Twoich preferencji i zainteresowań w celu najlepszego dopasowania naszej komunikacji marketingowej oraz oferty produktów i usług do Twoich potrzeb. Podstawą profilowania Twoich preferencji i zainteresowań są m.in.:
  18. ~podane przez Ciebie i zgromadzone z publicznie dostępnie dostępnych źródeł dane, które gromadzimy w systemach wspierających prawidłową realizację świadczonych przez nas usług (np. w systemie typu CRM),
  19. ~automatycznie rejestrowane i przechowywane (m.in. w plikach cookies) dane dotyczące Twojej aktywności na naszych stronach internetowych.

    Skutkiem profilowania jest udostępnienie Ci dopasowanych do Twoich indywidualnych zainteresowań treści za pośrednictwem naszych stron internetowych, mailowo, telefonicznie lub na stronach internetowych nie związanych znami podmiotów, które świadczą nam usługi reklamowe (m.in. strony należące do sieci reklamowych Google czy Facebook).
  20. Administrator zbiera następujące dane osobowe:
  21. ~Informacje kontaktowe, takie jak pełne imię i nazwisko, adres, numer telefonu, numer telefonu komórkowego, adres zamieszkania oraz adres email;
  22. ~Informacje związane z miejscem zatrudnienia, takie jak Twoje stanowisko, nazwa pracodawcy, wielkość firmy itp., jeżeli dane są potrzebne do procesu rekrutacji;
  23. Odbiorcami danych osobowych mogą być organy, instytucje oraz podmioty uprawnione na mocy przepisów prawa, a także podmioty świadczące usługi na rzecz Administratora danych (np. obsługa prawna, IT, marketingowa, księgowa oraz inne podmioty uczestniczące w realizacji zamówionej usługi.
  24. Administrator może korzystać ze zautomatyzowanego podejmowania decyzji, w tym profilowania, do celów marketingowych oraz dostosowania oferty.
  25. Do przetwarzanych przez Administratora danych przysługuje wgląd użytkownikowi Serwisu, który je przekazał. Użytkownik ma również prawo do modyfikacji tych danych, żądania ich usunięcia oraz ograniczenia lub zaprzestania przetwarzania swoich danych osobowych w dowolnym momencie. W dowolnym momencie użytkownik może również żądać usunięcia swoich danych osobowych z serwisu. Prawo do przeniesienia danych nie ma zastosowania, ponieważ nie został ustalony standard wymiany takich danych pomiędzy obiektami hotelowymi.
  26. Użytkownik Serwisu ma prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  27. W celu wykonania swoich praw wskazanych w pkt. 8 powyżej użytkownik Serwisu powinien skontaktować się z Administratorem korzystając z tego samego adresu email lub numeru telefonu przekazanego do Serwisu, kontaktując się na adres iod@platanhotels.pl.
  28. Każdy użytkownik serwisu może wnieść skargę do Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  29. Administrator realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniach w następujący sposób:
  30. ~poprzez dobrowolnie wprowadzenie informacji w formularzach,
  31. ~poprzez gromadzenie plików “cookies”.
  32. Przy pierwszej wizycie na stronie Aries Residence Bukowina użytkownik jest informowany o używaniu plików cookies. Pozostając na stronie użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies na stronie internetowej. Brak zmiany, po stronie użytkownika, ustawień przeglądarki, jest równoznaczny z wyrażeniem zgody na użycie plików „cookies”.
  33. „Cookies”, czyli tzw. ciasteczka, są małymi plikami danych, zapisywanymi na Twoim urządzeniu przez strony internetowe, z których korzystasz. Odniesienia do „cookies” zawarte w niniejszym regulaminie obejmują też inne technologie i sposoby przechowywania danych lub automatycznego dostępu do danych na Twoim urządzeniu. Możemy także korzystać ze znaczników "web beacon", czyli plików przezroczystych obrazów umieszczanych na stronach internetowych w celu monitorowania Państwa aktywności na stronach Platan Hotels & Management Bukowina Sp. z o.o.
  34. W chwili, gdy wszedłeś na naszą stronę, wyświetlono komunikat informujący o korzystaniu przez tę stronę z plików cookies oraz oferujący możliwość wyrażenia zgody na wykorzystywanie pewnych rodzajów takich plików. Plik cookie zazwyczaj zawiera nazwę strony internetowej, z której pochodzi, „czas życia” ciasteczka(to znaczy czas jego przechowywania) oraz przypisaną wartość, którą jest przeważnie przypadkowowy generowany unikalny numer.
  35. Aby wyświetlić ten komunikat, musieliśmy użyć pliku cookie. Dalsze korzystanie z niniejszej strony spowoduje umieszczenie na Państwa urządzeniu kolejnych plików cookies, które są niezbędne dla jej prawidłowego funkcjonowania. Inne pliki cookies zostaną umieszczone w Twoim urządzeniu tylko pod warunkiem wyrażenia na to przez Ciebie zgody. Szczegółowe opisy poszczególnych rodzajów plików cookies wykorzystywanych przez tę stronę zostały zamieszczone poniżej:
  36. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików „cookies”
  37. ~sesyjne - pozostają w przeglądarce do momentu jej wyłączenia lub wylogowania się ze strony internetowej na której zostały zamieszczone,
  38. ~stałe - pozostają w przeglądarce internetowej urządzenia do czasu ich usunięcia przez użytkownika bądź do z góry ustalonego czasu określonego w parametrach pliku cookies.
  39. Pod względem funkcjonalności każdego pliku cookie można je podzielić na:
  40. ~pliki konwersji, która pozwalają analizować wydajność różnych kanałów sprzedaży
  41. ~pliki trackowania (śledzenia), które w połączeniu z konwersjami pomagają analizować wydajność różnych kanałów sprzedaży
  42. ~pliki marketingowe, używane do personalizowania treści reklam i ich właściwego kierowania
  43. ~pliki marketingowe, używane do personalizowania treści reklam i ich właściwego kierowania
  44. ~narzędzia analityczne, które pomagają poprawić komfort korzystania z witryny dzięki zrozumieniu, jak korzystają z niej użytkownicy
  45. ~pliki niezbędne, czyli fundamentalne dla podstawowej funkcjonalności strony Pliki cookie, które stosujemy, pozwalają nam rozwijać naszą stronę.
  46. Niektóre pliki “cookies” mogą być umieszczane przez dostawcę witryny internetowej i systemu rezerwacji online jedynie w celu:
  47. ~doskonalenia i wspierania procesu rezerwacji
  48. ~analizy i zbierania danych statystycznych, dotyczących wykorzystania strony internetowej i systemu rezerwacji online, w celu ich poprawy
  49. Poza powyższym nie korzystamy z innych plików cookie w tym serwisie. Niektóre z narzędzi i treści są jednak dostarczane (a w niektórych przypadkach także podlegają hostingowi) przez zewnętrznych dostawców treści. Gdy przeglądasz te treści, tacy zewnętrzni dostawcy mogą zapisywać pliki cookie na Twoim komputerze lub urządzeniu przenośnym. Używamy plików cookies w celu:

    - poprawienia funkcjonalności strony www.ariesbukowina.pl, jej struktury lub poprawy szybkości jej działania;
    - pomiaru ruchu w Internecie;
    - analizowaniu działań reklamowych;
    - dopasowania treści oferty do twoich oczekiwań.
  50. Korzystając z www.ariesbukowina.pl przeglądarka użytkownika może zapisywać pliki cookies pochodzące odpodmiotów trzecich. Użytkownik ma możliwość wyłączyć zapisywanie oraz przechowywanie tego rodzaju pliki cookies na urządzeniu.

    Aktualna lista cookies podmiotów trzecich wykorzystywanych na stronie www.ariesbukowina.pl jest dostępna poniżej:
KategoriaOkres przechowywaniaCel przechowywania
Google Analytics2 lata
Wymagany do działania Google Analytics wykorzystywanego do generowania danych statystycznych o tym jak użytkownik korzysta z witryny. Więcej informacji na:
https://policies.google.com/privacy?hl=pl
FacebookDo 2 lat
Dane z serwisu Facebook są używane do mierzenia skuteczności reklam za pośrednictwem narzędzi reklamowych Facebook, oraz optymalizacji pojawiających się reklam poprzez implementację piksela Facebook. Więcej informacji znajdziesz na:
https://www.facebook.com/business/gdpr#faqs
https://pl-pl.facebook.com/privacy/explanation
https://www.facebook.com/policy/cookies/printable
InneND
Współpracujemy także z innymi partnerami, jak np. BETASI i odwołujemy się do ich serwerów poprzez skrypty/pixele w celach opisanych powyżej.
  1. Aby uzyskać więcej informacji na temat plików cookies, w tym informacji o tym, jakie ustawienia przeglądarki spowodują odrzucanie plików cookies, należy udać się na stronę www.allaboutcookies.org.

    Sprawdź jak zarządzać ustawieniami plików cookies w popularnych przeglądarkach:

    - Google Chrome
    - Microsoft Edge
    - Mozilla Firefox
    - Microsoft Internet Explorer
    - Opera
    - Apple Safari

    Aby wyłączyć śledzenie przez Google Analytics odnośnie do wszystkich witryn, należy wejść na poniższą stronę i pobrać dodatek do przeglądarki blokujący działanie Google Analytics:

    http://tools.google.com/dlpage/gaoptout
  2. Dodatkowe informacje na temat plików cookies podmiotów zewnętrznych:

    Google Analytics
    Niniejsza strona internetowa wykorzystuje Google Analytics, usługi analizowania stron internetowych firmy Google Inc. („Google”). Google Analytics wykorzystuje tzw. pliki cookie, czyli pliki tekstowe, które są przechowywane na komputerach użytkowników i które umożliwiają analizę korzystania przez użytkowników z danej strony internetowej. Informacje wygenerowane przez pliki cookie na temat korzystania ze strony internetowej przez użytkowników są zazwyczaj przesyłane na serwer Google w Stanach Zjednoczonych, gdzie są one przechowywane. Na tej stronie internetowej została aktywowana anonimizacja adresu IP, tak by adresy IP użytkowników Google były skracane z wyprzedzeniem w odniesieniu do Państw Członkowskich Unii Europejskiej lub Europejskiego Obszaru Gospodarczego. Pełny adres IP będzie przesyłany na serwer Google w Stanach Zjednoczonych i tam skracany tylko w wyjątkowych przypadkach. Google będzie wykorzystywać te informacje w imieniu operatora niniejszej strony internetowej na potrzeby sporządzania szacunków dotyczących korzystania ze strony przez użytkowników, przygotowywania sprawozdań w zakresie aktywności na stronie i w innych celach związanych z korzystaniem ze strony i korzystaniem z Internetu, by świadczyć usługi na rzecz operatora strony.

    Adres IP przekazany przez przeglądarkę w ramach Google Analytics nie będzie łączony z innymi danymi Google. BAT gromadzi następujące informacje za pośrednictwem Google Analytics: liczba odwiedzających, adresy URL, z których odwiedzający przechodzą na tę stronę oraz adresy wiarygodnych stron internetowych.

    Możesz uniemożliwić Google gromadzenie danych zbieranych przez pliki cookie poprzez uruchomienie tzw. blokującego pliku cookie na swoim komputerze – tutaj  możesz sprawdzić, jak to zrobić. Więcej informacji na temat polityki prywatności Google Analytics znajdziesz tutaj .

    Facebook 
    Nasza strona internetowa wykorzystuje pluginy sieci społecznościowej Facebook, Facebook Inc., 1 Hacker Way, Menlo Park, California 94025, USA. Pluginy te mogą być zidentyfikowane na podstawie zamieszczonego logo Facebook lub przycisku "Lubię to". Aby uzyskać więcej szczegółów, skieruj się na stronę https://developers.facebook.com/docs/plugins/.

    W chwili odwiedzania przez Ciebie naszej strony internetowej zostanie nawiązane bezpośrednie połączenie po między Twoją przeglądarką internetową a serwerami Facebook. Umożliwia ono otrzymanie przez Facebook informacji o Twojej wizycie na naszej stronie internetowej (włączając Twój adres IP). W przypadku wciśnięcia przycisku "Lubię to" w trakcie zalogowania na stronie Facebook, dostawca usług umożliwia utworzenie linku do treści zawartej na naszej stronie internetowej. Pozwala to na powiązanie wizyty na naszej stronie z Twoim kontem w portalu Facebook. Zwracamy Twoją uwagę, iż jako operator tej strony internetowej, nie mamy wiedzy o zakresie danych transmitowanych do Facebook jak również o sposobie wykorzystania tych danych. Aby uzyskać więcej informacji, prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności Facebook na stronie https://www.facebook.com/privacy/explanation.

    Jeżeli nie chcesz, aby wizyta na naszej stronie internetowej została zarejestrowana przez Facebook, prosimy o wylogowanie się z konta Facebook przed odwiedzeniem strony.
  3. W Serwisie mogą pojawiać się linki do innych stron internetowych, które działają niezależnie od Serwisu i nie są w żaden sposób nadzorowane przez Serwis. Strony te mogą posiadać własne polityki dotyczące prywatności oraz regulaminy, z którymi zalecamy się uważnie zapoznać.
  4. Administrator zastrzega sobie prawo do zmiany w polityce prywatności serwisu, co może zostać spowodowane przez rozwój technologii internetowej, ewentualne zmiany prawa w zakresie ochrony danych osobowych oraz rozwój Serwisu. O wszelkich zmianach będziemy informować użytkowników w sposób widoczny i zrozumiały.

Lista podmiotów przetwarzających dane

  • Korzystamy z następujących narzędzi analitycznych
    Google
  • Korzystamy z następujących narzędzi marketingowych
    Facebook
    Google

Bukowina Tatrzańska – redyk jesienny w sercu Podhala

Ulice szczawnicy
12
September
2025
Atrakcje
Spis treści

Bukowina Tatrzańska to nie tylko malownicza miejscowość u podnóża Tatr, ale także żywe centrum kultury góralskiej, w którym tradycja spotyka się z nowoczesną turystyką. Jednym z najbardziej widowiskowych i autentycznych wydarzeń w kalendarzu Podhala jest jesienny redyk – uroczyste sprowadzenie owiec z górskich hal do wsi prze górali. To niezwykłe święto pasterskie, które od wieków towarzyszy mieszkańcom regionu, dziś stało się również atrakcją turystyczną, przyciągającą gości z całej Polski i zagranicy.

Podczas redyku można poczuć prawdziwego ducha Podhala – zobaczyć baców i juhasów w tradycyjnych strojach, usłyszeć dźwięk trombit i dzwonków pasterskich, a także uczestniczyć w barwnym festynie pełnym muzyki, tańca i regionalnych smaków. Jesień w Bukowinie Tatrzańskiej nabiera wtedy szczególnego kolorytu – staje się nie tylko czasem podsumowania sezonu pasterskiego, ale też okazją do spotkań, wspólnego świętowania i odkrywania bogatego folkloru góralskiego.

Spęd owiec

Historia redyku w kulturze góralskiej

Redyk od wieków stanowił nie tylko pasterski obowiązek, lecz także rytuał, który cementował więzi społeczności góralskiej. Wyjście stada owiec na halę wiosną i ich powrót jesienią były wydarzeniami, w których uczestniczyła cała wieś. W czasach, gdy hodowla owiec była jednym z filarów gospodarki, redyk oznaczał początek lub koniec intensywnego sezonu pracy.

W XX wieku, mimo zmian w strukturze wsi i stopniowego spadku liczby pasterzy, obrzęd przetrwał. Przekształcił się w regionalne święto, które dziś łączy góralską tradycję z turystyczną promocją. W Bukowinie Tatrzańskiej jesienny redyk zachował swoją pierwotną symbolikę – to moment, gdy baca oddaje owce gospodarzom, a społeczność dziękuje za udany wypas.

Jak przebiega jesienny redyk w Bukowinie Tatrzańskiej

Uroczystość zaczyna się wysoko w górach, gdzie juhasi i baca formują kolumnę ze stadem owiec. Z oddali słychać charakterystyczny dźwięk dzwonków i nawoływania pasterzy, a powietrze przesycone jest zapachem ognisk, przy których zatrzymują się na chwilę w drodze. Barwy strojów góralskich kontrastują z jesiennymi odcieniami lasów, tworząc obraz, który zapada w pamięć na długo.

Gdy pochód dociera do wsi, mieszkańcy i turyści witają pasterzy muzyką, śpiewem i okrzykami. Przekazanie stada właścicielom odbywa się w uroczystej, ale radosnej atmosferze. Chwilę później cała społeczność przenosi się na plac, gdzie zaczyna się festyn z kiermaszem sztuki ludowej, potrawami regionalnymi oraz tanecznymi występami regionalnych zespołów.

Program i atrakcje jesiennego redyku

Scena rozbrzmiewa muzyką kapel góralskich, a występy zespołów w strojach z haftami i koralami przyciągają wzrok. Na stoiskach można spróbować lokalnych specjałów takich jak: gorącej kwaśnicy, świeżo smażonego moskola czy jeszcze ciepłego oscypka. W tle rozchodzą się zapachy dymu z palenisk i aromat świeżego sera.

Dla dzieci przygotowane są warsztaty, podczas których uczą się rozpoznawać narzędzia pasterskie i dowiadują się, na czym polega wypas owiec na hali. Organizatorzy chętnie opowiadają anegdoty z poprzednich edycji największych redyków – o owieczce, która „zgubiła się” w tłumie, czy o juhasie, który zagrał na trombicie tak głośno, że słychać go było w sąsiedniej dolinie.

Tradycje paterskie

Tradycyjne pasterstwo Podhala i Pienin

Pasterskie życie w górach rządzi się cyklem pór roku. Wiosenny redyk to radosne wyjście na halę, a redyk jesienny  – powrót, pełen refleksji nad minionym sezonem. Podhale i Pieniny mają wspólną pasterską kulturę, choć różnią się szczegółami – w Szczawnicy większy nacisk kładzie się na procesje i muzykę, w Bukowinie zaś na przekazanie owiec i wspólną biesiadę.

To zróżnicowanie pokazuje, jak jedna tradycja może mieć wiele lokalnych oblicz, a jednocześnie zachować swoją istotę.

Baca i juhasi – strażnicy pasterskiej tradycji

W centrum każdego redyku stoi baca – doświadczony pasterz, który przez całe lato odpowiadał za zdrowie i bezpieczeństwo stada owiec. Jego wiedza o górach, pogodzie i zwyczajach zwierząt jest bezcenna, a decyzje podejmowane w trakcie sezonu często decydują o powodzeniu całego wypasu.

U jego boku pracują juhasi, młodsi pasterze uczący się rzemiosła. Pomagają w codziennych obowiązkach – od pilnowania owiec po wyrób serów takich jak: oscypek i bundz. Podczas redyku ich rola staje się widowiskowa: to oni pilnują, by pochód był zwarty, reagują na każdą próbę „wycieczki” owcy w bok i podtrzymują rytm marszu.

Redyk jesienny w Szczawnicy – porównanie z Bukowiną

Choć jesienny redyk w Szczawnicy i ten w Bukowinie mają wspólne korzenie, różnią się oprawą. Pieniny oferują scenerię stromych zboczy i doliny Dunajca, gdzie przemarsz stada owiec odbija się echem od skalnych ścian. W Szczawnicy większy nacisk kładzie się na występy artystyczne i integrację z turystami poprzez warsztaty rękodzielnicze oraz pokazy wyrobu sera.

Bukowina natomiast zachowuje bardziej „surową” formę obrzędu, stawiając na wierne odtworzenie dawnych zwyczajów góralskich. Dla turystów odwiedzających oba miejsca porównanie tych wydarzeń jest okazją do odkrycia, jak ta sama tradycja może rozwijać się w dwóch odmiennych kierunkach.

Owce schodzące z hali – pasterska codzienność

Moment, w którym owce opuszczają halę, jest kulminacją całego sezonu. Jesienna pogoda bywa nieprzewidywalna – mżawka, mgła, a czasem pierwszy śnieg dodają trudności. Pasterze opowiadają, że niekiedy droga w dół trwa kilka godzin, a każde zatrzymanie się wymaga czujności, by żadna sztuka się nie oddaliła.

Jeden z baców wspominał rok, kiedy burza zaskoczyła pochód w połowie drogi. Wspólnym wysiłkiem udało się wtedy doprowadzić całe stado do wsi bez strat, a wspomnienie tej wyprawy do dziś jest częścią opowieści przekazywanych przy zimowych ogniskach.

Regionalny folklor i oprawa artystyczna

Podczas redyku Bukowina Tatrzańska zamienia się w żywą scenę folklorystyczną. Stroje góralskie – haftowane koszule, spódnice z wełny, kapelusze ozdobione muszelkami – to nie tylko element widowiska, ale i nośnik historii rodzinnych. Każdy detal ma swoje znaczenie, od wzorów na chustach po kolorystyki pasów.

Widowiskowy charakter wydarzenia potęgują tańce zbójnickie, wspólne śpiewy i dźwięk skrzypiec, które wypełniają przestrzeń między halami a wsią. To czas, gdy turysta staje się częścią zwyczaju, który przetrwał pokolenia.

Redyk jako magnes turystyczny Małopolski

Dla Małopolski jesienny redyk jest nie tylko świętem lokalnym, ale i narzędziem promocji. Co roku przyciąga tysiące gości – zarówno miłośników folkloru, jak i podróżników szukających autentycznych doświadczeń. Według szacunków gminy, wydarzenie generuje znaczący ruch turystyczny, który ożywia lokalną gospodarkę.

Przyjezdni chętnie zostają na dłużej, korzystając z noclegów i próbując kuchni regionalnej, co wpisuje się w strategię zrównoważonego rozwoju turystyki w górach.

Praktyczne informacje dla uczestników wydarzenia

Jesienny redyk w Bukowinie odbywa się zazwyczaj w ostatnich tygodniach września lub na początku października. Aby w pełni doświadczyć atmosfery, warto przyjechać rano i znaleźć miejsce przy głównej trasie przemarszu stada owiec.

Dojazd jest prosty zarówno samochodem, jak i komunikacją publiczną z Zakopanego czy Nowego Targu. Warto pamiętać o ciepłej odzieży – górska pogoda bywa kapryśna, a uroczystości trwają do wieczora, kiedy nad dolinami unosi się zapach dymu i odgłos ostatnich nut góralskiej muzyki.

Redyku w pieninach

Redyk jesienny pytania

Kiedy będzie redyk w Szczawnicy 2025?

Redyk w Szczawnicy w 2025 roku planowany jest tradycyjnie na przełomie września i października, gdy owce kończą sezon wypasu na górskich halach i wracają do gospodarstw. Dokładna data jest uzależniona od pogody oraz decyzji organizatorów, którzy dostosowują termin, by zapewnić jak najlepsze warunki zarówno dla zwierząt, jak i uczestników. W poprzednich latach uroczystość rozpoczynała się w godzinach przedpołudniowych, a przemarsz trwał kilka godzin, po czym następował festyn z muzyką góralską, pokazami rzemiosła i degustacją tradycyjnych potraw.

Kiedy jest redyk Szczawnica?

Redyk w Szczawnicy odbywa się raz w roku jesienią, zazwyczaj w ostatni weekend września lub pierwszy weekend października. To czas, gdy baca i juhasi sprowadzają stado owiec z górskich hal, kończąc tym samym sezon pasterski. Uroczystość przyciąga turystów i miłośników folkloru, którzy mogą podziwiać tradycyjny przemarsz, barwne stroje góralskie oraz uczestniczyć w towarzyszącym mu festynie. Oprócz głównego pochodu odbywają się także pokazy rzemiosła, warsztaty i występy zespołów regionalnych, co tworzy niepowtarzalną atmosferę.

Gdzie jest redyk wiosenny 2025?

Wiosenny redyk w 2025 roku, znany również jako wyjście owiec na halę, organizowany jest w kilku miejscowościach Podhala i Pienin, ale najczęściej kojarzony jest z okolic Bukowiny Tatrzańskiej oraz Koniakowa. Wydarzenie odbywa się w maju lub na początku czerwca i symbolizuje początek sezonu wypasu. Jest to uroczystość pełna radości, w której uczestniczy cała społeczność. W odróżnieniu od jesiennego redyku, wiosenny ma lżejszą, bardziej świąteczną oprawę i często obejmuje koncerty, kiermasze oraz prezentacje pasterskich zwyczajów.

Ile trwa przemarsz owiec Szczawnica?

Przemarsz stada owiec w Szczawnicy trwa zazwyczaj od jednej do dwóch godzin, w zależności od liczby zwierząt, warunków pogodowych i trasy. Sam pochód jest tylko częścią całego wydarzenia – po dotarciu do celu uczestnicy mogą wziąć udział w festynie, który trwa do późnych godzin popołudniowych. W tym czasie odbywają się występy zespołów góralskich, pokazy wyrobu oscypka, a także konkursy i warsztaty dla dzieci. To sprawia, że redyk staje się całodniowym świętem, a nie tylko chwilowym widowiskiem.

Czym różni się redyk jesienny od wiosennego?

Jesienny redyk to powrót owiec z górskich hal do gospodarstw, zamykający sezon wypasu, natomiast wiosenny redyk jest jego początkiem. Jesienią wydarzenie ma często bardziej uroczysty i refleksyjny charakter, łącząc podziękowanie za miniony sezon z festynem regionalnym. Wiosną dominuje radość z rozpoczęcia pasterskiej pracy i nadchodzących miesięcy w górach. Różni się także oprawa – jesienią barwy krajobrazu są stonowane, a wiosną dominuje świeża zieleń i kwitnące łąki.

Czy na redyk można przyjść w stroju góralskim?

Tak, wielu uczestników, zwłaszcza mieszkańców regionu, przychodzi na redyk w tradycyjnych strojach góralskich, co dodaje wydarzeniu wyjątkowego kolorytu. Organizatorzy zachęcają do takiego udziału, ponieważ obecność gości w odświętnych ubiorach podkreśla regionalny charakter uroczystości. Nie jest to jednak obowiązek – turyści mogą uczestniczyć w wydarzeniu w dowolnym stroju, ważne, by pamiętać o wygodzie i dostosowaniu ubioru do warunków pogodowych, które w górach potrafią zmieniać się bardzo szybko.

Obseruj Nas

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby być na bieżąco z ekscytującymi wydarzeniami i ekskluzywnymi ofertami dopasowanymi do Ciebie.

Dziękujemy! Twoja wiadomość została wysłana.
Coś poszło nie tak, spróbuj ponownie.

Najnowsze artykuły

Czorsztyn i okolice: przewodnik po atrakcjach, zamkach i trasach z widokiem na Tatry

Dawna strażnica na szlaku handlowym przez Dunajec, dziś kusi turystów ciszą i spokojem, a jednocześnie oferuje niezwykle bogaty wybór form aktywnego wypoczynku.

Bacówka

Dolina Chochołowska – przewodnik po najpiękniejszej dolinie Polskich Tatr

Znana z wiosennego spektaklu krokusów oraz doskonale rozwiniętej infrastruktury turystycznej, dolina jest naturalnym wyborem dla każdego, kto pragnie rozpocząć swoją przygodę z Tatrami.

Voucher jako nowoczesna forma prezentu. Relaks, emocje i… wolność wyboru

Voucher pobytowy staje się coraz popularniejszym sposobem na podarunek, który daje realną wartość - odpoczynek, oddech, oderwanie się od codziennych obowiązków.